Jak wybrać odpowiednie drzwiczki do pieca?

Ostatnimi czasy coraz więcej osób buduje kaflowe piece jako nietypowy detal wykończenia wnętrz, ale także dodatkowe ogrzewanie w zimne miesiące. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Takie konstrukcje zazwyczaj kojarzą nam się z dzieciństwem, najczęściej z wnętrzem nienowych kamienic. Teraz coraz częściej wracają one do łask. Tego typu piece robione są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie niektóre z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele osób w ogrodach zleca budowę również wędzarnie, grille, a także piece do pieczenia pizzy i chleba. Tego typu zabudowa również może zostać wspaniałym dopełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o staranne szczegóły jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Postawienie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić specjaliście. Jest to w miarę prosta konstrukcja, jednak warto wiedzieć jak muszą być poprowadzone kominy. 

O czym warto pamiętać budując własną wędzarnię?

Coraz więcej osób tęskni za tradycyjnym aromatem świeżych wędlin. Szkoda, że produkowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Z tego powodu bardzo popularne stały się piece wędzarniane w ogrodach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także ładnie się prezentować. Taka zabudowa na szczęście nie wymaga za dużo miejsca, dlatego może sobie na nią pozwolić prawie każdy posiadający choć trochę wolnego miejsca na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego dokładnie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy drób. Z tego powodu postawienie takiej konstrukcji warto zlecić specjaliście, który będzie potrafił służyć radą w najważniejszych sprawach. Z całą pewnością niezwykłym uzupełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo całkowicie osłonięte. Również wybór w przypadku ozdób zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

O czym warto pamiętać stawiając piec chlebowy w ogródku?

Nic nie smakuje tak dobrze jak osobiście upieczony chleb. A już z pewnością zrobiony własnoręcznie i upieczony w przydomowym piecu do chleba. Posiadając nieco miejsca w przydomowym ogródku warto skusić się na taką zabudowę. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec też placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji pieca do wędzenia, również budowę pieca chlebowego warto zlecić profesjonaliście, który posiada lata doświadczenia i wie jak powinny być przeprowadzone komory. Oczywiście tego rodzaju zabudowa może być wykonana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Wszystko zależy od zasobności naszego portfela i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. Wówczas można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Również w tym przypadku zależne jest to od naszej fantazji i gotówki jaką posiadamy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Budowa wędzarni, grilla, pieca chlebowego – czy się opłaca? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to zabudowania, które można zrobić samodzielnie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Jednakże warto zastanowić się – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby był sprawny wiele lat,  nie pękał, a materiały były odporne na duże wahania temperatur, warto go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale również dopasuje surowce z których taki piec powinien być zrobiony. Zazwyczaj takie piece wykonywane są na specjalne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i następnie składane. Na pewno koszt zależny jest od projektu, i użytych materiałów. Następnym kosztem jest także transport, którego cena zależny jest odległości.