Jakie temperatury są odpowiednie do wędzenia poszczególnych produktów?

Wędzenie to wypróbowana metoda, która pozwoli nadać przetworom mięsnym a także rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są także doskonałym sposobem na pełen witamin, smaczny a w szczególności wolny od konserwantów posiłek. W jaki sposób odpowiednio zorganizować wędzenie potraw oraz w jakiej temperaturze należy wędzić poszczególne produkty?

Mięso

Wędzenie mięsa zazwyczaj odbywa się na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. Każdą z nich charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od wybranej przez nas metody, musimy:

  • decydując się na sposób wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa przeważnie od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych i przebiega w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
  • gdy zdecydujemy się na sposób wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na dłuższy proces, aniżeli w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno przebiega w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga także więcej czasu, gdyż ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.

Każdy z tych procesów powinien być również przeprowadzony w prawidłowej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele ludzi podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w przydomowych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do opisanego powyżej wędzenia przetworów pochodzenia mięsnego. Metody również są dwie: na zimno oraz na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, powinniśmy pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie nie była wyższa niż 44-55 stopni. Jest to idealna temperatura, w której uzyskamy oczekiwany efekt.

Jak zbudować przydomową wędzarnie

Zrobienie domowej wędzarni jest zdumiewająco proste. trzeba przygotować przede wszystkim drewno, którego chcemy użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na przygotowanie wędzarni jest wiele, każda z nich jest zależny od tego, w jaki sposób chcemy wędzić a także jaki budżet planujemy przeznaczyć na ten cel. Nieodłącznym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania dobrej temperatury oraz prawidłowej ilości dymu.